Kurban Bayramınız kutlu olsun

Mübarek Kurban Bayramı'nın ve 2007 yılının tüm islam alemine ve özellikle de sitemi ziyarete gelmiş bulunanlara hayırlara vesile olmasını temenni ederim...


Tag: , , ,

Pamuk Kek

Bu puf puf kabarmış görünümlü kekin tarifini internetteki arkadaşım Nevin'den almıştım. Daha dün yapmak için fırsat buldum ve gerçekten güzel kabardı. Ben bunu içindeki nişastaya bağlıyorum. Daha önce hiç nişastalı kek yapmamıştım. Ama bundan böyle favorilerim arasına girdi bile. Ben yine tarifte ufak tefek değişikler yaptım. Yaptığım değişiklikleri malzemenin karşısına da yazdım.
Ayrıca bu tarif aracılığıyla arkadaşım Nevinciğime çok geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Bebeğinle beraber sağlık ve mutluluk dolu yıllar diliyorum. Allah analı babalı büyütsün ve minik Deniz Dilara'nın yaşı uzun olsun canım arkadaşım...

Fiskos Örtüsü

Bu fiskos masasını ördüğümde 18-19 yaşlarındaydım, ve her zaman için güzel bir anısı vardır. Annemle bir gün tanıdık bir teyzeye misafirliğe gittiğimizde bu masa örtüsü çok hoşuma gitmişti...

Yalancı Cezerye (Havuçlu toplar)

Geçenlerde eklediğim havuçlu kek tarifinde de belirttiğim gibi artan havuçların bir kısmını da bu havuçlu toplar için kullanmıştım. O ara misafirlerim de vardı. Onlara da ikram etmiştim. Hepsinden de olumlu yorumlar almıştım. Bakalım sizler nasıl bulacaksınız...

Bezelye Yemeği

Yine yazdan kalma yiyecekler dizisine devam ediyorum... Yazdan kalma derken; Yazın hazırlayıp, dondurucuda durup da kışın yenmeyi bekleyen yiyecekleri kastediyorum :) bilirsiniz, dondurucular hayatımıza girdiğinden beri kışları yemekler çok sorun olmamaya başladı. Ben de birkaç gün önce dondurucumda bolca mevcut olan sebzelerden birini seçeyim diye kapağı açıp baktığımda bezelyeler gözüme çarptı. Ardından hemen bir yemeğini yapıverdim. Aslında tavuk etli hali daha çok hoşumuza gidiyor ama bu seferlik parça et kullandım. Siz tavuk etlisini de deneyebilirsiniz.

Tiramisu

tiramisuSitelerin forumlarında hep överek bahsedilen meşhur tiramisuyu sonunda bugün yapma şansını buldum. Bu sayede hiçte göründüğü kadar zor bir tarif olmadığını da gördüm. Kolay gelsin...

Tarifi görmek için tıklayınız...

Esmer Güzeli

Esmer güzeli tarifini geçenlerde gezmeye gittiğim Hülya komşumdan almıştım. Orada yediğimde çok beğendim ve denemeye karar verdim. Gerçekten çok güzel bir mama...

Sucuklu Kuru Fasulye

Bugünkü menümüzde kuru fasulye ve pirinç pilavı vardı. Bizim için kuru fasulye kışın vazgeçilmezidir. Ayrıca, kendi yaptığımız sucukla da birleşince (Bence kuşbaşı etten daha iyi gidiyor içine) daha ayrı bir lezzet oluşuyor. Yanında da kendi kurmuş olduğum kornişon turşu eklenince.... Eşim ikinci porsiyona hayır diyemedi :)...
Tarifi görmek için tıklayınız...

Çikolatalı Kestane Pastası

Devletşah'ın bu ayki ev sahipliğini yaptığı kestane-ye etkinliği için uzun bir araştırma sonucu Emine Beder'in bir tarifini denemeye karar verdim ve yaparken malzemelerin yarısını kullandım. Buraya da kullandığım malzemeleri yazdım. Aslında tarifteki malzemeler benimkinin 2 katıydı. Bu yaptığım bana biraz ağır oldu gibi geldi. Bir dahaki sefere içine çikolata yapmayı düşünmüyorum, eğer yaparsam da üzerine krem şanti düşünüyorum. Bir de bisküvi kırıp yapmayı düşünüyorum. Bu şekliyle de fena değil ama sanırım düşündüğüm şekilde daha da güzel olur. Denemenizi tavsiye ederim.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Annem sağolsun, bahçesinden elleriyle toplayıp getirmişti taze taze asma yapraklarını. Ben de bir kısmını tuzladım, bir kısmını da dondurucuya koymuştum. Aslında dondurucuya konulanlar daha lezzetli oluyor. Çünkü tazeliğini koruyorlar. Yemek olarak da genellikle zeytinyağlı olanını daha çok seviyoruz. Bunu geçenlerde gelen sevgili misafirlerim için yapmıştım. Tariflerimin arasında görücüye çıkmayı bekliyordu :)

Tarifi görmek için tıklayın...

Havuçlu Kek

Geçenlerde aldığımız havuç pek iyi değil gibiydi. Yani yemesi pek hoş değildi. Ne yapsam acaba bu havuçları diye düşünürken aklıma bir kaç seçenek geldi. Ben de bir kısmını yalancı cezerye yaptım, kalan bir kaçını da havuçlu kek yaptım. Bizim tatsız havucun tadına doyum olmadı ;). Artık ileriki bir zamanda da yalancı cezeryeyi tarifiyle birlikte eklerim.

Hamsi Kızartma

Bizim balık günümüz genelde pazar günleridir. Çünkü bulunduğumuz bölgede halk pazarı bugün olduğu için, balık haline de taze balıklar bugün geliyor. Böylece en taze balıkları pazar gün almak mümkün olabiliyor. Yanında da büyükçe bir kase salata ile birlikte mükemmel oluyor. Bu aralar da karadeniz hamsisinin en bol günleri sayılır. Dolayısıyla bugün nasibimize hamsi düştü :)

Mevlana Haftası (7-17 Aralık)


Hazret-i Mevlana’yı anma ve Vuslat yıldönümü törenleri bu yıl ilk kez 7-17 aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Etkinliklerin yapılacağı Mevlana Kültür Merkezi salonunun 2400 kişilik olmasına rağmen Şeb-i Arus yani 17 Aralık gecesi için talebin yoğun olması, anma etkinliğine bu yıl ilginin daha da fazla olacağını gösteriyor. Konya Büyükşehir belediyesi internet sayfasından da Mevlana törenleri canlı olarak izlenebiliyor. Etkinlikleri canlı izlemek veya etkinlik arşivine göz atmak için buraya tıklayın...
Mevlana ile ilgili diğer linkler:
Konya Valiliği Mevlana sitesi
Konya.com

Mercimek Çorbası

Bu akşam yaptığım çorba Konya'nın buz gibi havasına çok uygun bir tarif oldu. Eşim işten eve döndüğünde soframız hazırdı ve çorbayı içtikten sonra yüzündeki ifade daha da sıcaklaşmıştı sanki. Sıcak sıcak çorba içmek iyi gelmiş olacak ki "ellerine sağlık hatun, kendime geldim çorbayı içince" dedi. Tabi ben de bu arada daha mutlu olmam mı? :)

Tarifi görmek için tıklayınız...

Bazlama

Bilmeyenler için, bazlama saçta pişirilmiş, yuvarlak, çok büyük olmayan, mayalı ekmeğe verilen addır. Bizim buralarda marketlerde veya bazı pazarlarda bazlama bulunur. Tabi annemlerde kendi tandırlarında yaparlar. Ayrıca ağır ağır pişsin diye ya iki sacı üst üste koyarlar yada sacın altını küllerler. Şimdi benim yaptığım gibi 5-6 tane değil yaptılarmı bir tekne hamur yoğurulur ve o baya uzun bir süre yenilir. Tabi yazın durmaz mayalı ve patetesli olduğu için. Kış günleri için çok ideal bir ekmek, birde sobanız varsa üzerinde ısıttığımız bazlamalara tereyağı sürülür ve hmmmmm artık gerisini anlatmama gerek yok heralde:)

Tarifi görmek için tıklayın...

10 Küçük Mutluluk

Sonsuz Nimet'ten Hayat'a teşekkürlerimi sunarım. Çünkü "10 küçük mutluluk" için beni sobelemiş. Ne iyi ettin de beni sobeledin Hayat diyorum ve sayıyorum;
1- Allah'ıma, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca kişiden daha iyi durumda bulunduğumu hatırıma getirttiği ve bana verdiği nimetler için şükredebilmek,
2- Bu din'in ve bu millet'in mensubu olarak dünyaya geldiğimi düşünmek,
3- Mutlu bir yuva kurabildiğimi, bir çocuğum olduğunu düşünmek,
4- Kızımın bana her seslenişinde "Anneciğim..." sözlerini duymak,
5- Eşimin zaman zaman beni şımartması ve sevgisini değişik biçimlerde göstermesi,
6- Her zaman görüşemediğimiz uzaktaki arkadaşlarımın beni telefonla arayıp hal ve hatırımı sorması,
7- Eşim ve kızımla beraber dolaşıp gezmek, hoşça vakit geçirmek,
8- Yaptığım yemekleri başkaları tarafından beğenilmesi ve takdir görmesi,
9- Sevdiğim kişilere hediye vermek ve sevdiğim kişilerden hediye almak,
10- internet ortamında kendilerini hiç görmediğim ama kendime çok yakın hissettiğim arkadaşlarımla sohbet etmek,
Aslında sayabilecek daha çok şey var ama son olarak da böyle bir bloğumun olması beni mutlu eder...

Artık sobeleme sırası bende. Kimi sobelesem acaba? Ben de
Burcukuşu'ndan Burcu'yu, Sibel'in Kahvesi'nden Sibel'i ve Pastacı Burcu'yu sobeliyorum. Sizin mutluluklarınız neler? Bekliyoruz...

İnsanlık Yemeği

MALZEMELER:
Bir ölçek günaydın,
İki ölçek iyi günler,
Birazcık ilgi,
Bir tutam anlayış,
Bir tutam tebessüm,
Normal ölçüde nezaket,
Bir tatlı kaşığı tolerans
Not : Malzemeyi iç dünyanızdan alın.

YAPIMI:
Yıkamanıza gerek yok, temizdir.
Gönül teknenizde yavaşça karıştırınız;
Kokusu her yanınıza sinince duygu şerbeti ekleyiniz.
Karışımı hayal tabağının üzerine yavaşça boşaltınız;
Üzerini sevgi marmeladı ile süsleyiniz;
Birkaç parça gökkuşağının renginden de serpiştiriniz.

Gün boyunca afiyetle yiyiniz.
Sadece kendiniz yemeyiniz, herkese veriniz;
Çünkü paylaşıldıkça çoğalır bu yemek.

Zebra Kek

Bu tarif Ayşe Tüter'in bir tarifi. Sıklıkla yaptığım bir kek türüdür ve ikram ettiğim misafirlerimden hep olumlu cevaplar alıyorum. Hazır kekler gibi olmuş nasıl yaptın? ne var bunun içinde? gibi. Denemenizi tavsiye ederim. Benimkinin görüntüsü karışık oldu ama tadı mükemmeldi. Karışık olmasının nedeni de kakaolu ve sade hamuru tam yarı yarıya ayırmamışım. Sade hamurum daha çok olmuş. O yüzden beyaz kısmı fazlaca oldu. Fotoğraftaki kesik parçalar da kalan son parçalardı malesef :)
Tarifi görmek için tıklayın...